Rootsriders

Zondag 15 juli

Deze gelegenheidsformatie ontstond begin 2006 als eerbetoon aan Bob Marley. Het eerste grote optreden was op 11 mei 2006, toen samen met collega-artiesten (onder anderen BeefRaymzterTyphoon) de 25e sterfdatum van Bob Marley werd herdacht in de Melkweg in Amsterdam. De band startte in 2007 Instrument4Africa, waarvoor tijdens de liveshows gebruikte muziekinstrumenten werden ingezameld waarmee jonge talentvolle Afrikaanse muzikanten en artiesten werden ondersteund.

Rootsriders brachten tot op heden 3 albums uit. Het eerste was Songs of Redemption: The Bob Marley Mixtape uit 2006, met daarop gastbijdragen van Nederlandse collega-artiesten als ZiggiThe Opposites en Janne Schra van Room ElevenDecember 2008 werd het album So Much More: Songs of Redemption, part 2 gepresenteerd dat vooral is opgenomen tijdens de Afrikaanse tours die de band in 2007 en 2008 ondernam (onder andere naar TanzaniaZanzibarZuid-Afrika en Swaziland). Op dit album staan gastbijdragen van een aantal Afrikaanse talenten waarmee de band tijdens die tours heeft samengewerkt (onder anderen Tidal Waves, E.J. von Lyrik en Paul Wilson uit Zuid-Afrika en Mansniper en Fid-Q uit Tanzania). Verder werkten ook GiovancaZiggi en Maikal X, voormalige zanger van Postmen, aan het album mee. De eerste single was 111rd World (lees: Third World). De videoclip voor deze track werd geschoten op Zanzibar. In november 2014 brachten zij Survival35-live uit, een live registratie van hun uitverkochte concertreeks in het voorjaar van datzelfde jaar, waarin ze een ode brachten aan het album Survival van Bob Marley. Alle liedjes op dit album worden gezongen door Mitchell Brunings die voorheen voornamelijk als achtergrondzanger te horen was geweest.

Aan de vooravond van hun Bob Marley’s Legend Alive tour had de band in januari 2011 aanvankelijk bekendgemaakt dat het de laatste Tribute2BobMarley tour in Nederland zou zijn. Op Bob Marleys 30e sterfdatum op 11 mei 2011 gaf de band samen met gasten Maxi Priest en Brinsley Forde (voormalig voorman van de Engelse reggaeformatie Aswad) hun laatste show van de tour. In 5 jaar tijd had de band tot dan toe bijna 500 keer opgetreden in binnen- en buitenland (onder andere Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Verenigde Staten, Turkije, Duitsland, België, Cariben, etc).

Maar in april 2012 werd bekend dat de band opnieuw samen zou komen voor een vijftal shows in mei 2012 waarmee Bob Marley’s sterfdatum herdacht zouden worden. En ook in 2013 toerde de band met veel succes door vooral thuisland Nederland, maar ook op Curacao, thuishaven van de toenmalige zanger van de band, trok hun concert bijna 3.000 betalende toeschouwers. Mede verantwoordelijk hiervoor was het onverwacht grote succes dat de deelname van achtergrondzanger Mitchell Brunings bij TVOH teweegbracht. Zijn blind audtion sloeg wereldwijd in als een bom en leverde niet alleen hem maar ook de Rootsriders een hoop aandacht op. Mitchell haalde zelfs de finale van de competitie die hij nipt verloor van Julia van der Toorn. Hun clubtour in 2014 werd, met Mitchell in hun gelederen, mede hierdoor wederom een groot succes. Ook ging de band dat jaar voor het eerst in 4 jaar weer op theatertournee waarin voor het eerst een belangrijke rol was weggelegd voor achtergrondzangeres Tamara Nivillac die door afwezigheid van Mitchell Brunings die na het voorjaar van 2014 de band verlaten had, een deel van het repertoire als lead-zangeres voor haar rekening nam. In Februari 2015 gaf de band een speciaal eerbetoon tgv Marley’s 70e geboortedag en was daarmee te zien in De Wereld Draait Door. Amper 24 uur na dit optreden waren alle live-shows uitverkocht. In het voorjaar van datzelfde jaar toerde de band voor het eerst met hun nieuwe zanger Mohamed Ali uit Sudan. In het voorjaar van 2016 vierde de band haar 10-jarig bestaan met opnieuw een uitgebreide tour door Nederland, België en Frankrijk. Momenteel werkt de band aan een nieuw album, wanneer deze wordt uitgebracht is nog niet officieel bekend gemaakt. Op 16 maart 2018 start de band hun Babylon By Mini Bus Tour met een aantal shows in Frankrijk.

;